Alopecia areata, wat is het en wat kun je er aan doen.

Alopecia areata is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem van het lichaam haarzakjes aanvalt, waardoor er plaatselijk haaruitval ontstaat. Hoewel de exacte oorzaak van de ziekte onbekend is, wordt aangenomen dat genetische factoren en stress een rol spelen bij het ontstaan ervan. Alopecia areata kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen, en kan op elke leeftijd optreden.

Symptomen van alopecia areata

De belangrijkste symptoom van alopecia areata is haaruitval, meestal in vorm van kleine, ronde plekken op het hoofd. Soms kan de haaruitval ook optreden op andere delen van het lichaam, zoals de wenkbrauwen, wimpers, baard of bikinilijn. In sommige gevallen kan de haaruitval ook diffuse of totale vormen aannemen, waarbij het hele hoofd of het hele lichaam kaal wordt.

Behandeling van alopecia areata

Er is helaas geen genezing voor alopecia areata, maar er zijn wel behandelingen die kunnen helpen om de haaruitval te verminderen en te voorkomen dat het erger wordt. De meest voorkomende behandeling is het gebruik van corticosteroïden, meestal in de vorm van een lotion of crème die op het hoofd wordt aangebracht. Andere behandelingen die worden gebruikt, zijn immunomodulatoren en photochemotherapie. Indien je een niet medische behandeling wenst raad ik de producten van Mediceuticals aan waarmee goede resultaten worden bereikt.

Het leven met alopecia areata

Het is belangrijk om te onthouden dat alopecia areata een chronische ziekte is, en dat er dus momenten zullen zijn waarop de haaruitval erger is dan op andere momenten. Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, en om ondersteuning te zoeken bij vrienden, familie en professionele hulpverleners als dat nodig is. Probeer ook om positief te blijven, en te onthouden dat je niet alleen bent. Er zijn veel mensen die met alopecia areata te kampen hebben, en er is veel steun en informatie beschikbaar om je te helpen om ermee om te gaan.

"Bij hairfair.nl bieden wij een ruime selectie van producten om haaruitval te bestrijden en om haargroei te stimuleren - voor voller en gezonder haar!"